Spoelen reinigt champost: goed voor hergebruik!

June 20, 2019

Spoelen reinigt champost: goed voor hergebruik!

Hofmans is als partner van het Bio Treat Center (BTC) in Venlo al een tijd actief op zoek naar nieuwe manieren om champost te verwerken. De uitdaging is om de storende stoffen die in champost zitten te verwijderen, zodat champost goed hergebruikt kan worden.

De eerste praktijktest

Kort geleden is een eerste test uitgevoerd om deze ‘stoorstoffen’ te verwijderen. Daarbij werd de gescheiden champost gespoeld met water. In deze praktijktest is apparatuur gebruikt waarmee normaal gesproken bloembollen en aardappelen worden gewassen. Het bleek goed mogelijk om deze robuuste techniek te gebruiken om de champost te spoelen. Na het wassen en spoelen bleef een mooie vezelachtige biomassa over. Deze champost wordt nu be- en verwerkt tot een grondstof voor de productie van Crude Lignin Oil (CLO), wat wordt toegepast in de chemiesector.

Succesvol

Op basis van de analyseresultaten kunnen we gerust stellen dat het zoutgehalte en de hoeveelheid asresten in de champost succesvol verlaagd kunnen worden door middel van spoelen. Als we kijken naar het gehalte aan oplosbare zouten zoals K, Na en Cl is er een verlaging van wel 60% gemeten. Ook het asgehalte is aanzienlijk gedaald (ongeveer 40%). Een belangrijk deel van deze verlaging komt door de uitspoeling van zand. Dit fijne zand vonden we dan ook als bezinksel terug in het spoelwater.

Vervolgonderzoek

Deze succesvolle praktijktest maakt dat we nu onderzoeken welke vervolgstappen we kunnen zetten om champost te reinigen. Hierbij zullen we vooral kijken naar het reinigen van het spoelwater, zodat dit geschikt wordt voor hergebruik. Ook de afzet en het hergebruik van de afgescheiden stoffen (zand, zouten, enzovoorts) krijgt alle aandacht.

« Back to the news overview Share this: LinkedIn Google+ E-mail

« Newer message

June 21, 2019

Traineeships bij de Emons Group

June 21, 2019 - Eindelijk, je hebt je hbo- of wo-diploma (bijna) op zak! Weet je alleen nog niet precies welke richting je uit wilt? Wij bieden traineeships voor afgestudeerden die op zoek zijn naar hun ware... Read more »

Older message »

Bedrijfswagenmonteur (1FTE)

Bedrijfswagenmonteur (1FTE)

May 29, 2019 - Wij zijn op zoek naar een enthousiaste techneut om het team van onze werkplaats in Milsbeek te versterken. Als bedrijfswagenmonteur vind je het een uitdaging om met ons gespecialiseerde materieel... Read more »